Analiza obowiązków związanych z podatkiem minimalnym od osób prawnych w Polsce - Leśny, Kacper (Analysis of Obligations Related to the Minimum Corporate Income Tax in Poland, 2025)
Celem niniejszego artykułu jest analiza opodatkowania podatkiem minimalnym od osób prawnych w Polsce. Badanie koncentruje się na identyfikacji przesłanek decydujących o objęciu danego podmiotu obowiązkami związanymi z podatkiem minimalnym, możliwościami zastosowania zwolnień oraz metodyce kalkulacji podstawy opodatkowania i wysokości należnego zobowiązania podatkowego. Ponadto w treści artykułu została zaprezentowana analiza obowiązków sprawozdawczych oraz wpływu podatku minimalnego na rozliczenia podatku dochodowego od osób prawnych w przyszłych okresach. W opracowaniu zastosowano metodę analizy prawnej i ekonomicznej, uwzględniającą wykładnię przepisów krajowych oraz ich praktyczne konsekwencje dla podmiotów gospodarczych. Przeprowadzono także przegląd dostępnych interpretacji podatkowych i wytycznych organów skarbowych w celu oceny praktycznych aspektów stosowania nowych regulacji. Wyniki analizy wskazują, że podatek minimalny od osób prawnych w znaczący sposób wpływa na przedsiębiorstwa o niskiej rentowności oraz podmioty, które dotychczas skutecznie minimalizowały obciążenia podatkowe. Zidentyfikowano kluczowe kryteria determinujące obowiązek zapłaty podatku, a także warunki, które umożliwiają skorzystanie ze zwolnień. Omówiono szczegółowo metodykę obliczania podstawy opodatkowania, podkreślając różnice między standardowym CIT a podatkiem minimalnym. Istotnym zagadnieniem okazały się także obowiązki sprawozdawcze oraz sposób rozliczania zapłaconego podatku minimalnego względem podatku dochodowego od osób prawnych w kolejnych latach podatkowych. Podsumowując, można stwierdzić, że wprowadzenie podatku minimalnego stanowi istotną zmianę w polskim systemie podatkowym zmuszającą przedsiębiorstwa do rewizji dotychczasowych strategii podatkowych i raportowych. Wyniki analizy wskazują, że choć regulacje te mogą skutecznie ograniczać agresywną optymalizację podatkową, ich implementacja niesie ze sobą znaczne wyzwania interpretacyjne i administracyjne dla podatników.
Cytuj jako: Leśny, K. (2025). Analiza obowiązków związanych z podatkiem minimalnym od osób prawnych w Polsce. W: M. Biernacki i R. Kowalak (red.), Rachunkowość (s. 80-93). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: badanie sprawozdań finansowych; istotność; afiliacja; podatek kastralny; transakcje łańcuchowe; składka zdrowotna; organizacje