Polska Strefa Inwestycji jako podatkowa zachęta inwestycyjna wspierająca zrównoważony rozwój - Fiecek, Anna (The Polish Investment Zone as a Tax Investment Incentive Supporting Sustainable Development, 2025)
Wzrost świadomości dotyczącej problemów środowiskowych oraz społeczno-ekonomicznych sprawia, że koncepcja zrównoważonego rozwoju staje się kluczowym elementem działalności gospodarczej, wymagającym dostosowania otoczenia rynkowego z uwzględnieniem polityki państwa. Istotną rolę w tym procesie odgrywa system podatkowy, który poprzez odpowiednie preferencje i ulgi może stanowić narzędzie stymulujące przedsiębiorstwa do podejmowania działań wspierających realizację celów zrównoważonego rozwoju. Celem niniejszej pracy jest analiza potencjału zwolnień podatkowych przyznawanych w ramach Polskiej Strefy Inwestycji w zakresie wspierania realizacji celów zrównoważonego rozwoju. Problem badawczy koncentruje się na ustaleniu, w jaki sposób system jakościowych kryteriów oceny inwestycji zachęca przedsiębiorców do podejmowania działań na rzecz zrównoważonego rozwoju gospodarczego i społecznego. Metody badawcze zastosowane w pracy to: studia literaturowe, analiza aktów prawnych, studium przypadku oraz wnioskowanie. Artykuł powstał na podstawie badań dotyczących funkcji stymulacyjnej podatków, a także analizy zasad przyznawania zwolnień podatkowych na podstawie ustawy o wspieraniu nowych inwestycji. Przeprowadzona analiza wskazuje, że Polska Strefa Inwestycji może stanowić skuteczne narzędzie kształtowania postaw przedsiębiorców w zakresie zrównoważonego rozwoju, realizując tym samym funkcję stymulacyjną podatków.
Cytuj jako: Fiecek, A. (2025). Polska Strefa Inwestycji jako podatkowa zachęta inwestycyjna wspierająca zrównoważony rozwój. W: M. Biernacki i R. Kowalak (red.), Rachunkowość (s. 61-69). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: badanie sprawozdań finansowych; istotność; afiliacja; podatek kastralny; transakcje łańcuchowe; składka zdrowotna; organizacje