Ocena wpływu rządowego programu „Bezpieczny kredyt 2%” na sytuację na rynku nieruchomości w Polsce - Dunaj, Dawid (Assessment of the impact of the Government Programme ”Safe Credit 2%” on the Residential Real Estate Market in Poland, 2025)
Celem artykułu jest zweryfikowanie prawdziwości tezy, że rządowy program wsparcia dla kredytobiorców „Bezpieczny kredyt 2%” spowodował wzrost cen mieszkań i zwiększył marże deweloperów nieruchomości. Przeanalizowana została zależność liniowa między kwartalnymi danymi o cenach nieruchomości w największych miastach w Polsce, a napędzaną w dużej mierze przez wspomniany program wsparcia sprzedażą kredytów. Oceniona została polityka cenowa deweloperów i kształtowane przez nich marże w okresie obowiązywania programu dla wybranej próby oraz całego rynku. Na podstawie różnych poziomów marży i poszczególnych pozycji w rachunku zysków i strat dokonano analizy porównawczej okresu objętego wsparciem z okresem jego braku. Wskazano też, jakie panują obecnie tendencje na rynku i jakie wnioski zostały wyciągnięte dla przyszłych programów wsparcia dla osób poszukujących własnego mieszkania.
Cytuj jako: Dunaj, D. (2025). Ocena wpływu rządowego programu „Bezpieczny kredyt 2%”na sytuację na rynku nieruchomości w Polsce. W: M. Biernacki i R. Kowalak (red.), Rachunkowość (s. 51-60). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: badanie sprawozdań finansowych; istotność; afiliacja; podatek kastralny; transakcje łańcuchowe; składka zdrowotna; organizacje