Odpowiedzialność społeczna w formie wspierania OPP w aspekcie podatku dochodowego - Dąbrowska, Nikola (Social Responsibility in the Form of Supporting Public Benefit Organisations in Terms of Income Tax, 2025)
Wspieranie organizacji pożytku publicznego (OPP) poprzez przekazywanie 1,5% podatku dochodowego od osób fizycznych odgrywa coraz większą rolę w społeczeństwie. W artykule przeanalizowany został rodzaj takiego wsparcia pod kątem odpowiedzialności społecznej. Jest to sposób, który daje możliwość pośredniego wpływu na otoczenie. Ponadto opisane zostały wymagania i korzyści płynące z posiadania przez organizację statusu OPP. Omówiono wpływy z takich wpłat jako jedno ze źródeł finansowania działalności organizacji pozarządowych ze wskazaniem możliwości wydatkowania zdobytych środków. Na podstawie obowiązujących aktów prawnych ukazano zmiany w funkcjonowaniu mechanizmu przekazywania 1,5% podatku dochodowego od osób fizycznych od początku jego wprowadzenia. Przedstawione statystyki obrazują wzrostową tendencję zaangażowania podatników i wpłacanych kwot. Jako podsumowanie przedstawione zostało zestawienie plusów, minusów, szans i zagrożeń rozwijania się takiego mechanizmu.
Cytuj jako: Dąbrowska, N. (2025). Odpowiedzialność społeczna w formie wspierania OPP w aspekcie podatku dochodowego. W: M. Biernacki i R. Kowalak (red.), Rachunkowość (s. 37-50). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: badanie sprawozdań finansowych; istotność; afiliacja; podatek kastralny; transakcje łańcuchowe; składka zdrowotna; organizacje