Analiza zmian prawa podatkowego w zakresie opodatkowania osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą - Bewko, Klaudiusz (Analysis of the Forms of Taxation of the Business Activity of a Natural Person – the Impact of Changes in the Tax Law on the Decision of the Entrepreneur, 2025)
Nadrzędnym celem artykułu jest analiza trzech głównych form opodatkowania dochodów osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą w Polsce: opodatkowanie według zasad ogólnych (skala podatkowa), podatek liniowy oraz ryczałt od przychodów ewidencjonowanych. Zostały w nim omówione zasady funkcjonowania każdego z rozwiązań oraz przedstawiona porównawcza analiza ich zastosowania na przykładzie małego warsztatu samochodowego. Studium przypadku obejmuje symulacje dla lat 2015 i 2025 oraz ukazuje, że zmiany w prawie podatkowym wpływają na atrakcyjność poszczególnych form. Na potrzeby artykułu sformułowano tezę, że świadomy wybór formy opodatkowania oraz bieżące monitorowanie zmian legislacyjnych są kluczowe dla optymalizacji obciążeń podatkowych przedsiębiorstwa.
Cytuj jako: Bewko, K. (2025). Analiza zmian prawa podatkowego w zakresie opodatkowania osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą. W: M. Biernacki i R. Kowalak (red.), Rachunkowość (s. 27-36). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: badanie sprawozdań finansowych; istotność; afiliacja; podatek kastralny; transakcje łańcuchowe; składka zdrowotna; organizacje