Duchowość w muzyce - muzyka w duchowości - Kienik, Tomasz. Redakcja (Akademia Muzyczna im. Karola Lipińskiego we Wrocławiu, 2025)
Niniejsza monografia stanowi pokłosie wystąpień i dyskusji prezentowanych podczas I Ogólnopolskiej Konferencji „Duchowość w muzyce – muzyka w duchowości”, której myślą przewodnią były słowa muzykologa Bohdana Pocieja: „Muzyka, jak i sztuka w ogóle, jest przejawem duchowej aktywności człowieka i w tym sensie powiedzieć można, że każda muzyka (jeśli tylko na miano muzyki zasługuje) jest »duchowa«”.Warto zwrócić uwagę na interdyscyplinarny charakter publikacji, w której poruszane są zagadnienia związane z teorią muzyki i muzykologią, filozofią, psychologią oraz teologią, a obok tekstów odzwierciedlających perspektywy zakorzenione w tradycji chrześcijańskiej uwzględniono również wątki duchowości wywodzące się z innych religii i światopoglądów. Tom obejmuje szerokie spektrum tematów – od duchowych źródeł inspiracji artysty, przez poszukiwanie przesłań i sensów dzieła odkrywanych w procesie analizy i interpretacji, po problemy związane z liturgiką i biblistyką. Życzymy Czytelnikom, aby zawarte w nim teksty stały się źródłem zarówno wartościowych wrażeń naukowych i artystycznych, jak i inspiracji do własnych badań, działań, obserwacji oraz refleksji.
Keywords: sacrum i profanum; inspiracje biblijne; muzyka liturgiczna; muzyka religijna