Model biznesu jako determinanta ujawnień czynników ryzyka w raportach wybranych linii lotniczych - Łada, Monika; Giernalczyk, Bartosz (Business Model as a Determinant of Risk Disclosures in the Annual Reports of Selected Airlines, 2025)
Cel: Celem artykułu jest analiza narracyjnych ujawnień czynników ryzyka w raportach rocznych czterech linii lotniczych: Delta Air Lines, Lufthansa, Ryanair oraz Enter Air w latach 2018-2022. Szczególny nacisk położono na zidentyfikowanie zmian zakresu i sposobu prowadzenia ujawnień przez podmioty w warunkach makro ryzyka wynikającego z pandemii COVID-19. Metodyka: Badania przeprowadzono z wykorzystaniem jakościowej analizy treści. Analiza objęła identyfikację ujawnianych kategorii ryzyka, ocenę zmian w narracji i interpretacji czynników ryzyka w czasie oraz między podmiotami. Wyniki: Wyniki badań wskazują na istotne różnice w objętości, szczegółowości oraz priorytetyzacji raportowanych czynników ryzyka między analizowanymi liniami lotniczymi. Wykazano, że model biznesowy pełni funkcję filtra, kształtuje zakres i sposób narracyjnego raportowania ryzyka. Pandemia COVID-19 oraz rosnące wymagania w zakresie zrównoważonego rozwoju miały wyraźny wpływ na zmianę treści raportów. Implikacje i rekomendacje: Badanie potwierdza, że raportowanie ryzyka, w tym w sektorze lotniczym, wymaga większej spójności i przejrzystości ujawnień. Rekomenduje się dalsze badania nad wpływem wewnętrznych determinant, takich jak model biznesowy i strategia, na praktyki ujawniania ryzyka. Oryginalność/wartość: Artykuł wnosi nowe spojrzenie na determinanty raportowania ryzyka w sektorze lotniczym, podkreślając znaczenie modelu biznesowego jako zmiennej kontekstowej, kształtującej narracyjne ujawnienia czynników ryzyka i ich znaczenia dla przyszłej wartości podmiotu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2025; vol. 69, nr 3, s. 94-103