Revisiting the Basics of the Information Theory - Unold, Jacek (Wracając do podstaw teorii informacji, 2005)
W artykule przypomniano podstawowe rożnice między pojęciami dane, informacja i wiedza. Wskazano na konieczność rozrożnienia między informacją a jej reprezentacją oraz na znaczenie rozrożniania określonych typow zjawisk w prawidłowym identyfikowaniu informacji. Zaprezentowano elementy nowatorskiego ujęcia teorii informacji, znanego jako „teoria sytuacyjna”, oraz podano warunki transformacji informacji w wiedzę.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. Informatyka Ekonomiczna (8); 2005; nr 1094, s. 178-186