Analiza określonego zdarzenia – nowy mechanizm w polskim systemie ochrony dzieci przed przemocą - Różycka-Jaroś, Sylwia (Analysis of a specific event – a new mechanism in the Polish system of protecting children against violence, 2024)
Niniejszy artykuł w całości poświęcono zobrazowaniu mechanizmu służącego skutecznej reakcji na przypadki śmiertelnego krzywdzenia dzieci w ich środowisku domowym, funkcjonującemu pod nazwą Serious Case Reviews. Niniejszy artykuł rozpoczyna przedstawienie genezy omawianej analizy, której źródła tkwią w brytyjskim systemie prawnym. Zwrócono uwagę na kluczowe akty prawne, które w Wielkiej Brytanii doprowadziły do stworzenia skutecznego systemu chroniącego dzieci przed różnymi formami przemocy. Omówiono również proces legislacyjny w Polsce, który ostatecznie doprowadził do uchwalenia długo postulowanych zmian ustawodawczych w zakresie wzmocnienia ochrony małoletnich pod kątem wprowadzenia jednego z najbardziej kluczowych mechanizmów w tym zakresie, tj. Analizy zdarzeń, w wyniku których małoletni na skutek działania rodzica bądź opiekuna prawnego lub faktycznego poniós śmierć lub doznał ciężkich obrażeń ciała. W polskim porządku prawnym przedstawiona Analiza określonego zdarzenia stanowi całkowicie nowy, dotychczas nieznany instrument przeciwdziałania najcięższym formom krzywdzenia dzieci. W niniejszym artykule szczegółowo omówiono także wnioski płynące z pierwszej Analizy określonego zdarzenia dokonanej na podstawie przypadku Kamilka z Częstochowy
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 53(4)/2024, s. 129-146
Keywords: Serious Case Reviews; Analiza określonego zdarzenia; ustawa Kamilka; przemoc wobec dzieci