Organy ochrony prawa odpowiedzialne za przeciwdziałanie i zwalczanie przestępczości zorganizowanej na arenie międzynarodowej – rola i skuteczność współpracy międzynarodowej - Chowaniec, Aleksy (Law enforcement agencies responsible for counteracting and combating organised crime in the international arena – the role and effectiveness of international cooperation, 2024)
We współczesnym świecie przestępczość zorganizowana charakteryzuje się bardzo złożonymi strukturami w swoich działaniach, które przekraczają granice państw i wykorzystują luki w systemach prawnych oraz technologicznych. W związku z tym rośnie znaczenie współpracy międzynarodowej organów ochrony prawa, takich jak Interpol, Europol czy Biuro Narodów Zjednoczonych ds. Narkotyków i Przestępczości (UNODC – United Nations Office on Drugs and Crime), które to instytucje podejmują wspólne działania w celu przeciwdziałania i zwalczania zagrożeń w postaci zorganizowanej przestępczości. To środowisko przestępcze przybrało na przestrzeni lat charakter transnarodowy. Celem niniejszego artykułu jest podjęcie próby analizy skuteczności współpracy międzynarodowej oraz identyfikacji czynników, które ją wzmacniają bądź ograniczają przez najważniejsze instytucje zwalczające zorganizowaną przestępczość, a także wstęp do dalszych badań na ten temat. Punktem wyjścia do rozważań artykułu jest pytanie, które brzmi: Jaki jest wpływ międzynarodowej kooperacji organów ochrony prawa na efektywność walki z przestępczością zorganizowaną i czy należałoby ją usprawnić?
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 53(4)/2024, s. 115-127
Keywords: przestępczość zorganizowana; zorganizowane grupy przestępcze; wspópraca; Interpol; Europol; OLAF; Eurojust; umowy bilateralne; umowy multilateralne; działania operacyjno-wywiadowcze