Metoda nauczania grafiki komputerowej z użyciem maszyn CNC - Klosow, Aleksander (A method of teaching computer graphics using CNC machines, 2024)
W ramach podwyższenia jakości nauczania duże znaczenie ma stałe udoskonalenie oferty dydaktycznej, metod nauczania oraz infrastruktury technicznej wspierającej taką edukację. Specjalności nauczające zawodów grafiki komputerowej stale wymagają weryfikacji treści przedmiotowej, aktualizacji oprogramowania oraz sprzętu niezbędnego do uzyskania efektów uczenia się. W niniejszej pracy przedstawiono koncepcję wprowadzenia i zastosowania maszyn CNC do nauki grafiki komputerowej. Zaprezentowano ścieżki nauczania dla studenta grafiki komputerowej, opisano trzy rodzaje urządzeń CNC – drukarki 3D, plotery tnące oraz grawerki laserowe. Opracowano cykl projektowy do wykorzystania każdego z urządzeń przez studentów w ramach zajęć dydaktycznych.Pokazano korzyści, jakie uzyskano po wprowadzeniu szeregu maszyn CNC na kierunku Informatyka w Collegium Witelona Uczelnia Państwowa w Legnicy w ramach dydaktyki na specjalności grafika komputerowa.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 53(4)/2024, s. 71-82
Keywords: grafika komputerowa; dydaktyka; metodyka nauczania; maszyny CNC