Cyfryzacja administracji publicznej w Polsce: wyzwania i perspektywy - Dudarski, Łukasz (Digitalization of public administration in Poland: challenges and prospects, 2024)
Artykuł syntetycznie omawia fundamenty prawne i europejskie ramy cyfryzacji polskiej administracji, zwracając uwagę na konieczność zgodności z eIDAS, RODO i NIS2. Wskazuje trzy główne wyzwania: bezpieczeństwo danych, cyberzagrożenia oraz wykluczenie cyfrowe. Autorzy akcentują potencjał AI, blockchainu i narzędzi e-demokracji, podkreślając zarazem potrzebę przejrzystości algorytmów i inkluzywnego projektowania usług. Konkluzją są rekomendacje: szkolenia urzędników, certyfikacja algorytmów, jednolite standardy dostępności i utrzymanie alternatywnych kanałów obsługi obywateli.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 53(4)/2024, s. 57-70
Keywords: cyfryzacja administracji publicznej; e-government; ochrona danych osobowych; cyberbezpieczeństwo; wykluczenie cyfrowe; dostępność cyfrowa; sztuczna inteligencja; blockchain; e-partycypacja obywatelska; prawo administracyjne