The Estimates of Consumption of Fixed Capital - Sixta, Jaroslav (Oszacowania zużycia środków trwałych, 2007)
Celem artykułu jest przedstawienie pewnych zagadnień dotyczących zużycia środków trwałych. Oszacowania zużycia środków trwałych reprezentują dość trudny obszar rachunkowości narodowej, a poprawne liczby są ważne dla poprawnych oszacowań produktu krajowego brutto. Istnieją różne metody estymowania zużycia środków trwałych, a jedną z nich jest krótko opisana tu metoda nieustannego spisu inwentarza PIM (perpetual inventory method). Powszechnie stosowana metoda PIM jest narzędziem, które wspomaga statystyków w tym trudnym zadaniu. Metoda ta jest oparta na modelowaniu statystycznym i występuje w kilku modyfikacjach. Klasyczne podejście do PIM, opisane tutaj, składa się z bezpośrednich obliczeń zapasów brutto i zużycia środków trwałych. Następnie zapasy netto są otrzymane z zapasów brutto po potrąceniu zakumulowanej amortyzacji. Zastosowanie PIM zależy od pewnych założeń i jest warunkowane dostępnością danych.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2007; nr 1162, s. 179-184