Cost-Optimal Experimental Design - Outline of Problem and Some Solutions Approaches - Kuźmiński, Łukasz (Kosztowo-optymalne planowanie eksperymentów - zarys problemu i pewne podejścia do rozwiązania, 2007)
W artykule opisano metody poszukiwania formalnego i rzeczywistego planu kosztowo-optymalnego. Zostały przedstawione trzy podejścia do rozwiązania problemu. Każde podejście jest pokazane za pomocą przykładów liczbowych. Dwa podejścia dotyczą rzeczywistego planu kosztowo-optymalnego, a jedno planu formalnego. W przedstawionych przykładach wykorzystano kryterium D-optymalności.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2007; nr 1162, s. 117-128