Koncepcja monitorowania nielegalnych wysypisk odpadów na terenie Wałbrzycha - Pankowska, Weronika (The Concept of Monitoring Illegal Waste Dumps in the Wałbrzych Area, 2025)
Głównym celem projektu było opracowanie koncepcji monitorowania i zwalczaniaproblemu nielegalnych wysypisk odpadów na terenie Wałbrzycha. Problem ten zagraża zdrowiu ludzii środowisku naturalnemu. Wskazane w artykule miejsca są zaśmiecane stale, mimo akcji mającychna celu uprzątnięcie tych terenów. Do osiągnięcia określonego celu wykorzystano następujące metody badawcze: sondaż wśród mieszkańców Wałbrzycha, rozmowę z pracownikami Straży Miejskiej orazwolontariuszami Stowarzyszenia Czysty Wałbrzych i obserwację wskazanych miejsc. W niniejszymtekście stwierdzono, że podejmowane działania nie są wystarczające, aby powstrzymać nawracającyproblem nielegalnych wysypisk. Aby go rozwiązać, należy stale monitorować obszary najbardziej narażone.
Młodzi logistycy w nauce. Studenckie Zeszyty Naukowe Akademii Nauk Stosowanych Angelusa Silesiusa nr 7/2025, s. 93-105
Keywords: nielegalne wysypiska; odpady; monitorowanie nielegalnych wysypisk odpadów