Nowoczesne rozwiązania w stacjonarnym handlu detalicznym - Poliksza, Katarzyna (Modern Innovations in Stationary Retail Trade, 2025)
Sprzedaż znajdująca się w mapie łańcucha logistycznego polega na kontakcie bezpośrednio z klientem. Handel można podzielić na hurtowy i detaliczny. Handel detaliczny prowadzą sklepy online (np. e-commerce) i stacjonarne. Główne cele badań stanowią wskazanie i analiza nowoczesnych rozwiązań przyczyniających się do skrócenia czasu przeznaczonego na etap finalizacji zakupów. Badanym problemem jest czas oczekiwania na dokonanie płatności za zakupy przez klientów w detalicznych sklepach stacjonarnych, podmiotem badań są natomiast klienci tych sklepów. Hipoteza zakłada, że czas oczekiwania na finalizację zakupów jest zbyt długi i można go zmniejszyć przez wdrożenie nowoczesnych rozwiązań. Zastosowaną metodyką badawczą jest przegląd literatury − analiza publikacji naukowych (książkowych oraz czasopism), stron www oraz portali internetowych, analiza porównawcza stosowanych rozwiązań na rynku oraz ich roli w cyklu realizacji sprzedaży, a także badanie ankietowe. Z informacji zebranych w badaniu ankietowym wyciągnięto następujące wnioski: konsumenci, chcąc zapłacić gotówką, są zmuszeni wybierać tradycyjne kasy fiskalne, a proces dokonywania płatności za zakupy w tradycyjnych kasach fiskalnych jest nawet 3 razy dłuższy niż w kasach samoobsługowych. Rozwiązania badanego problemu stanowią aplikacje na smartfony, roboty, technologie AiFi, self checkout w formie skanerów i smart carts.
Młodzi logistycy w nauce. Studenckie Zeszyty Naukowe Akademii Nauk Stosowanych Angelusa Silesiusa nr 7/2025, s. 21-28
Keywords: handel detaliczny; sklepy stacjonarne; technologia AiFi; smart carts