Trendy w zastosowaniach sztucznej inteligencji w logistyce w erze Przemysłu 4.0 - Marchewka, Weronika; Cierzniewska, Joanna (Trends in the Applications of Artificial Intelligence in Logistics in the Era of Industry 4.0, 2025)
Ciągły rozwój nowych technologii Przemysłu 4.0 powoduje zwiększenie możliwości ich zastosowania w wielu gałęziach przemysłu. Współcześnie realizacja procesów logistycznych wymaga automatyzacji oraz wykorzystania sztucznej inteligencji w celu osiągania najlepszych efektów. Do innych obecnych zastosowań technologii Przemysłu 4.0 w logistyce należą m.in. Internet rzeczy, Big Data czy automatyzacja. Obecnie wiele zastosowań tych narzędzi obserwuje się w transporcie, magazynowaniu czy dystrybucji. Celem artykułu była identyfikacja i analiza istniejących trendów w zastosowaniu sztucznej inteligencji w logistyce z wykorzystaniem analizy bibliometrycznej. Badania prowadzono przez wykorzystanie analizy bibliomtrycznej 122 publikacji naukowych z bazy wyszukiwań Scopus w środowisku Biblioshiny. W pierwszej kolejności dokonano wyboru bazy wyszukiwań Scopus, następnie skupiono się na wyborze słów kluczowych oraz ograniczeń bazy, ostatecznie wygenerowano wybrane diagramy w środowisku Biblioshiny i przeprowadzono analizę wyników. Hasła, które najczęściej pojawiały się w publikacjach, wskazywały na zastosowania sztucznej inteligencji w logistyce odnoszące się do aspektów procesu podejmowania decyzji i wsparcia ich podejmowania w łańcuchu dostaw. Sztuczna inteligencja okazuje się istotnym zagadnieniem w obszarze realizacji procesów logistycznych. Jej zastosowania odnoszą się do aspektów regresji liniowej, drzew decyzyjnych, łańcuchów dostaw czy nauczania maszynowego. Dalsze badania mogą dotyczyć kwestii zbadania zwiększonej efektywności procesów logistycznych po zastosowaniu technologii Przemysłu 4.0, a w szczególności sztucznej inteligencji.
Młodzi logistycy w nauce. Studenckie Zeszyty Naukowe Akademii Nauk Stosowanych Angelusa Silesiusa nr 7/2025, s. 10-20
Keywords: przemysł 4.0; czwarta rewolucja przemysłowa; logistyka; sztuczna inteligencja