Some New Tendencies in Development of Long-Term Financial Management - Valach, Josef (Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2007)
W prezentowanym artykule autor zauważył, że w Republice Czeskiej w ocenie projektów inwestycyjnych chętnie wykorzystuje się metodę NPV. Ostatnio stosowane są także metody oparte na rachunku opcyjnym. Dodatkowo można stwierdzić, że dobór źródła finansowania inwestycji zmienia swój charakter - coraz chętniej jest wykorzystywany kapitał obcy.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2007; nr 1159, s. 432-440