Toruński sport żużlowy w latach 1930–1989 - Błaszkowska, Anna (Wydawnictwo Akademii Wychowania Fizycznego im. Polskich Olimpijczyków we Wrocławiu, 2018)
Cel badań. Celem podjętych badań jest przedstawienie rozwoju sportu żużlowego w Toruniu na podstawie przeprowadzonej eksploracji zasobów archiwalnych i kwerendy zbiorów bibliotek regio-nalnych. Materiał i metody. Aby osiągnąć założone cele badawcze, przeprowadzono przede wszyst-kim analizę dostępnych materiałów archiwalnych i literatury. Metoda ta umożliwiła sformułowanie pytań i hipotez badawczych. Dzięki użyciu metody opisowej możliwe było utrzymanie chronologii wydarzeń. Wyniki. Toruński Klub Żużlowy w latach 1930–1989 borykał się z licznymi problemami organizacyjnymi i ﬁnansowymi. Dysponował wprawdzie bardzo dobrą kadrą trenerską i zawod-niczą, jednak nie zawsze odnosił oczekiwane sukcesy. Trudne początki lat 30. XX w., tragedia drugiej wojny światowej, a także brak potencjalnych organizatorów sportu motorowego w Toruniu na długo wykluczyły z rozgrywek ligowych toruński zespół. Pomimo licznych przeciwności sport żużlowy wpisał się jednak w historię sportu w tym mieście. Wnioski. Historia rozwoju sportu żużlowego w Toruniu sięga lat 30. XX w. Zgodnie z analizą dostępnych materiałów archiwalnych można stwier-dzić, iż dyscyplina ta była nieodzownym elementem toruńskiej areny zmagań sportowych. Znako-mici zawodnicy, którzy startowali w barwach Toruńskiego Klubu Żużlowego, bezpośrednio wpłynęli na rozwój tej dyscypliny sportu w Toruniu. Problemy, z jakimi borykali się przedstawiciele zarządu klubu były na tyle poważne, iż nie jednokrotnie zagroziły toruńskiemu sportowi motorowemu. Toruński sport motorowy w latach 1930–1989 wpłynął bezpośrednio na współczesną organizację tej dyscypliny sportu w Toruniu. W omawianym przedziale czasowym rozwijał się w sposób prawi-dłowy i adekwatny do stanu politycznego, ekonomicznego i społecznego państwa.
Keywords: sport żużlowy; historia sportu; Toruń