Wypadki wśród turystów podejmujących jesienią pieszą aktywność górską na obszarze Tatr Polskich – analiza za rok 2016 - Gawlas, Marta (Wydawnictwo Akademii Wychowania Fizycznego im. Polskich Olimpijczyków we Wrocławiu, 2018)
Cel badań. Przedstawienie, pod względem przestrzennego rozmieszczenia, wypadków górskich mających miejsce jesienią wśród turystów podejmujących pieszą turystykę górską w Tatrach Pol-skich. Materiał i metody. Do przeprowadzenia analizy posłużono się danymi pochodzącymi z elektronicznej kroniki Tatrzańskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego. Badaniem objęto okres od 23 września do 21 grudnia 2016 r. Wyniki. Największą liczbę wypadków górskich od-notowano na obszarze Tatr Wysokich. Lokalizowały się one w 22 różnych miejscach, ale najczęściej na Szpiglasowej Przełęczy, Zawracie, na Rysach i w okolicach Morskiego Oka. Wnioski. Do głównych elementów środowiska przyrodniczego, które mogły przyczynić się do zajścia wypadku, zakwali-ﬁkowano: pokrywę śnieżną, eksponowany teren, mgłę, zachmurzenie, opad śniegu, niską tem-peraturę i oblodzenia, wysokość, silny wiatr, skalne podłoże i spadające kamienie.
Keywords: Tatrzański Park Narodowy; wypadkowość; Tatrzańskie Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe; piesza turystyka górska