Środowisko rodzinne a poziom aktywności fizycznej dzieci - Ostrowska-Karpisz, Anna; Siekańska, Małgorzata; Wojtowicz, Agnieszka (Wydawnictwo Akademii Wychowania Fizycznego im. Polskich Olimpijczyków we Wrocławiu, 2018)
Cel badań. Celem badań było poznanie zależności pomiędzy środowiskiem rodzinnym a pozio-mem aktywności ﬁzycznej dzieci. Materiały i metody. Badaniom poddano 191 osób (65 dzieci, 65 matek oraz 61 ojców). Dzieci należały do grupy osób aktywnych ﬁzycznie, natomiast wśród ro-dziców znalazły się osoby zarówno aktywne, jak i nieaktywne ﬁzycznie. W badaniach wykorzystano Kwestionariusz KŚRS do oceny środowiska rodzinnego, Kwestionariusz IPAQ do oceny poziomu aktywności ﬁzycznej oraz ankiety własnej konstrukcji. Wyniki. Głównym predyktorem środo-wiska rodzinnego powiązanego z poziomem aktywności ﬁzycznej dzieci okazały się dobre relacje interpersonalne w rodzinie. Chłopcy częściej niż dziewczęta prezentowali aktywność o wysokiej intensywności. Między rodzicami a dziećmi stwierdzono rozbieżności w zakresie form podejmo-wanej aktywności oraz motywów i form zachęcania do niej. Wnioski. Poziom aktywności ﬁzycz-nej dzieci związany jest z różnorodnymi czynnikami środowiska rodzinnego (np. poprawnymi relacjami interpersonalnymi w rodzinie, tradycjami).
Keywords: rodzina; aktywność ruchowa; tradycje sportowe