Dziedzictwo igrzysk olimpijskich a polityka Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego - Banio, Adrianna; Malchrowicz-Mośko, Ewa; Omorczyk, Adam; Rozmiarek, Mateusz (Wydawnictwo Akademii Wychowania Fizycznego im. Polskich Olimpijczyków we Wrocławiu, 2018)
Koncepcja dziedzictwa masowych wydarzeń sportowych zarysowała się w latach 90 XX w. Wtedy też zrodziły się pierwsze pytania o plusy i minusy organizacji tego typu imprez, nie tylko w aspekcie gospodarczym, ale także ekologicznym i społeczno-kulturowym. W tym czasie zaczęto używać słowa „dziedzictwo” w dyskursie naukowym. Za granicą analizy skutków oddziaływania wyda-rzeń sportowych prowadzone są od kilkunastu lat. W Polsce jest to jednak temat stosunkowo rzadko poruszany w badaniach naukowych. Takie rozważania są natomiast niezwykle potrzebne, nie tylko dlatego, że już organizowaliśmy turniej piłkarski UEFA EURO 2012, ale także z powodu poja-wienia się pierwszych prób organizacji igrzysk olimpijskich. Celem artykułu jest ukazanie bieżą-cych trendów w zarządzaniu masowymi imprezami sportowymi na przykładzie igrzysk olimpij-skich, tj. kreowania dziedzictwa w sferze ekonomicznej, ekologicznej oraz społeczno-kulturowej. Przedstawiono również polityczne aspekty organizacji tego największego święta sportu.
Keywords: dziedzictwo olimpijskie; igrzyska olimpijskie; Międzynarodowy Komitet Olimpijski; wydarzenia sportowe; zarządzanie sportem