Innowacje w handlu detalicznym - Haberla, Marcin; Waniowski, Paweł (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2024)
[Celem monografii jest identyfikacja postaw konsumenckich wobec innowacyjnych rozwiązań stosowanych w handlu detalicznym wraz z ich uwarunkowaniami i skutkami, ze szczególnym uwzględnieniem kontekstu pandemii COVID-19. Struktura książki obejmuje wstęp, trzy rozdziały problemowe, zakończenie, bibliografię i załącznik, w którym zamieszczono kwestionariusz ankiety. Zrozumienie tego, w jaki sposób konsumenci reagują na innowacje, ma ogromne znaczenie dla rozwoju handlu detalicznego, gdyż postawy konsumentów wpływają na akceptację lub opór wobec nowych rozwiązań. Umieszczenie badań w kontekście pandemii COVID-19 jest ważne z punktu widzenia jej znaczenia dla procesów adaptacyjnych do nowych warunków rynkowych oraz określenia możliwości i barier dalszego rozwoju innowacji. Monografia ma także znaczenie aplikacyjne, dostarcza bowiem wskazówki dla praktyków i decydentów związanych z sektorem handlu detalicznego, które mogą wspierać ich decyzje i działania związane z wprowadzaniem i rozwojem innowacyjnych rozwiązań.] z zapowiedzi.
Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2024, s. 9-37
Keywords: handel detaliczny; zachowania konsumentów; innowacje w handlu; postawy konsumentów; pandemia COVID-19