Validation quests of hybrid knowledgebases - Owoc, Mieczysław L. (Problemy walidacji hybrydowych baz wiedzy, 2006)
Współczesne systemy inteligentne funkcjonują często w postaci niejednorodnych (pod względem stosowanych metod reprezentacji czy technik przetwarzania) baz wiedzy. Z drugiej strony mamy do dyspozycji bardzo zaawansowane (w przypadku np. systemów regułowych) techniki ich weryfikacji i oceny. Wartościowanie wiedzy zawartej w systemach inteligentnych, które charakteryzuje różnorodność formalizmów odwzorowania jest problemem złożonym i wymaga opracowania procedur skutecznych w tym kontekście, także z uwzględnieniem różnych formalizmów opisów wiedzy. W artykule podjęto próbę specyfikacji problemów pojawiających się podczas wartościowania wiedzy w odniesieniu do omawianej klasy systemów. Świadomość tych problemów umożliwiła przygotowanie kilku potencjalnych koncepcji wartościowania, znajdujących zastosowanie w różnych warunkach.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2006; nr 1121, s. 105-111