Ontogenic neural networks using orthogonal activation functions - Bodyanskiy, Yevgeniy; Slipchenko, Oleksandr (Ontogeniczne sieci neuronowe z wykorzystaniem ortogonalnej funkcji aktywacji, 2006)
Artykuł zawiera propozycję utworzenia ontogenicznej inteligentnej sieci neuronowej (ANN). Sieć działa, opierając się na ortogonalnej funkcji aktywacji, co znakomicie przyczynia się do redukcji złożoności obliczeniowej. Inną korzyścią tego podejścia jest stabilność numeryczna, ponieważ system aktywacji funkcji z definicji jest liniowo niezależny. Dla sieci ANN opracowana została procedura ucząca zapewniająca przez parametr przestrzeni konwergencję z minimum globalnym funkcji błędu. Algorytm umożliwia dodanie lub usunięcie węzła w czasie rzeczywistym bez ponownego uczenia sieci. Otrzymane wyniki symulacji potwierdzają efektywność proponowanego podejścia.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2006; nr 1121, s. 13-20