Sport i kultura fizyczna w obradach i aktach ustawodawczych polskiego parlamentu w latach 1989–2011 - Rogowska, Karolina (Wydawnictwo Akademii Wychowania Fizycznego im. Polskich Olimpijczyków we Wrocławiu, 2018)
Cel badań. Celem badań jest przedstawienie dorobku ustawodawczego dotyczącego sportu przed transformacją ustrojową, w okresie transformacji i po niej. Materiał i metody. W pracy zastosowano głównie metodę monograﬁczną, metodę ustalania faktów historycznych oraz metodę indukcyj-ną i dedukcyjną. Wyniki. Aktywność parlamentarna Sejmu IV i V kadencji była niewielka, nie przyniosła w dziedzinie sportu żadnych ważnych zmian. Większość projektów ustaw nie doszła nawet do trzeciego czytania. Wśród parlamentarzystów brak było zgodnego, konsekwentnego i spój-nego działania. Nie było też porozumienia ze stroną rządową w wielu kwestiach. Nie wykorzystano w pełni możliwości legislacyjnych. Wnioski. Rozwój kultury ﬁzycznej, w tym sportu, zależy zna-cząco od usytuowania zarządzania sprawami sportu w strukturach administracji rządowej, a także od tego, jakie są struktury organizacyjne zarządzania sportem. Parlamentarzyści Sejmu III ka-dencji nie wypracowali właściwego sposobu, aby skutecznie zwiększać ﬁnansowanie sportu. Brak aktywności ustawodawczej spowodował zastój w rozwoju kultury ﬁzycznej w trakcie trwania III, IV i V kadencji sejmowej. Nadal widoczny był wpływ poprzedniego systemu.
Keywords: parlament; sport; prawo; ustawy; kultura ﬁzyczna