Ryzyko w paralotniarstwie: analiza jakościowa wpisów na grupie dyskusyjnej - Nowacki, Marek (Wydawnictwo Akademii Wychowania Fizycznego im. Polskich Olimpijczyków we Wrocławiu, 2019)
Cel badań. Celem badań jest analiza dyskursu dotyczącego ryzyka, jaki jest prowadzony na internetowej grupie dyskusyjnej paralotniarzy pl.rec.paralotnie. Materiał i metody. Materiał badawczy stanowią wpisy paralotniarzy – uczestników grupy dyskusyjnej – poruszających temat ryzyka związanego z uprawianiem paralotniarstwa. Dokonano analizy jakościowej wybranych 100 wpisów zawierających słowa „ryzyko” i „ryzyka”. Zastosowano metodę netograﬁczną, która jest rodzajem etnograﬁi zaadaptowanej do badania społeczności internetowych, prowadzonej online, w celu zdobycia informacji o badanych osobach. Analizę jakościową i kodowanie wykonano za pomocą programu do jakościowej analizy danych NVivo 11. Wyniki. Wypowiedzi pogrupowano w trzech kategoriach ryzyka: funkcjonalne-psychospołeczne, stymulacyjne-instrumentalne i indy-widualne-sprzętowe-środowiskowe. Dodatkowo wyróżniono cztery główne i cztery szczegółowe kategorie opinii dotyczących ryzyka: percepcja i akceptacja ryzyka, ryzyko zawodnicze, czynniki ryzyka – sprzęt, czynniki ryzyka – środowisko – warunki atmosferyczne, czynniki ryzyka – środowi-sko – warunki terenowe, czynnik ludzki i zarządzanie ryzykiem. Wnioski. Zdecydowana większość wpisów na grupie pl.rec.paralotnie dotyczy ryzyka funkcjonalnego związanego z awarią sprzętu, warunkami atmosferycznymi, terenowymi i czynnikiem ludzkim. Ryzyko psychospołeczne od-nosi się niemal wyłącznie do zawodników startujących w zawodach, a w nielicznych przypadkach także do osób szukających uznania wśród widzów oglądających ryzykowne manewry. Uczestnicy grupy wskazują głównie na ryzyko indywidualne (a nie na sprzętowe czy środowiskowe). Uwa-żają, że ryzyko sprzętowe i środowiskowe można zminimalizować dzięki umiejętnościom (szkole-niu) i doświadczeniu.
Keywords: paralotnie; ryzyko; piloci; netograﬁa; analiza dyskursu