The Effectiveness of Czech Research Outputs - Samolejová, Andrea (Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2007)
Wskaźniki stosowane do badań naukowych dają niejasny obraz, jak dużo rzeczy jest jeszcze do poprawienia. Zmiana środowiska prowadzonych badań naukowych wprowadza znaczne zmiany nastawienia u badaczy. Badacze czescy tłumaczą się brakiem odpowiedniego dofinansowania badań w porównaniu z krajami bardziej rozwiniętymi w UE. Niemniej jednak prośba o równouprawnienie pomiędzy Czechami i innymi krajami powinna uwzględniać współczynnik efektywności badań naukowych (badania i rozwój - wkład / badania i rozwój - wyjście). Dużo się mówi i pisze o nieefektywnych zasobach na badania i rozwój. Dlatego też ten artykuł jest poświęcony głównie uzyskiwanym wynikom i porównaniu ich na tle innych państw. Opracowanie prezentuje kilka wskaźników produktywności i funkcjonalności otrzymanych rezultatów badań naukowych w Republice Czeskiej w porównaniu z innymi krajami członkowskimi UE. (abstrakt oryginalny)
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. Ekonometria (19); 2007; nr 1180, s. 126-137