Zachowania prozdrowotne krakowskich nauczycieli wychowania przedszkolnego - Matusiewicz, Paulina; Kosiba, Grażyna; Wrześniewski, Krzysztof (Wydawnictwo Akademii Wychowania Fizycznego im. Polskich Olimpijczyków we Wrocławiu, 2019)
Cel badań. Celem badań była charakterystyka zachowań prozdrowotnych krakowskich nauczy-cieli wychowania przedszkolnego. Materiał i metody. Anonimowe badania przeprowadzono w 2018 r. w losowo wybranej grupie nauczycieli z krakowskich przedszkoli publicznych (n = 139) i niepublicznych (n = 43) metodą sondażu diagnostycznego. Za pomocą Inwentarza Zachowań Zdrowotnych Juczyńskiego oceniono cztery kategorie zachowań prozdrowotnych: prawidłowe nawyki żywieniowe, zachowania proﬁlaktyczne, praktyki zdrowotne i pozytywne nastawienie psychiczne. Wyniki. Badani nauczyciele uzyskali najwyższy średni wynik w zakresie prawidło-wych zachowań żywieniowych oraz pozytywnego nastawienia psychicznego, niższy w zakresie zachowań proﬁlaktycznych, a najniższy w obszarze praktyk zdrowotnych. Wskaźnik zachowań zdrowotnych nauczycieli przedszkoli publicznych jest wyższy w porównaniu z nauczycielami placó-wek niepublicznych. Wnioski. Nauczyciele edukacji przedszkolnej wybiórczo przejawiają korzystne dla zdrowia zachowania, istnieje zatem konieczność (chociażby poprzez różne formy doskonalenia zawodowego) modyﬁkacji ich prozdrowotnych zachowań, szczególnie w tych obszarach, które są przez nich najbardziej zaniedbane: codziennych praktyk zdrowotnych i zachowań proﬁlaktycznych.
Keywords: zachowania prozdrowotne; nauczyciel; wychowanie przedszkolne