Ocena zmian w makrootoczeniu funkcjonowania współczesnego biznesu turystycznego - Panasiuk, Aleksander (Wydawnictwo Akademii Wychowania Fizycznego im. Polskich Olimpijczyków we Wrocławiu, 2019)
Działalność podmiotów rynku turystycznego determinują czynniki płynące z otoczenia zewnętrz-nego: kulturowo-społecznego, polityczno-prawnego, makroekonomicznego, technologicznego, związanego ze zmianami w strukturze podaży i konsumpcji. Szczególnym, ponieważ najtrudniej-szym do przewidzenia, czynnikiem funkcjonowania biznesu turystycznego są także zjawiska kryzysowe (klęski żywiołowe, działania terrorystyczne, katastrofy przemysłowe, epidemie i pan-demie) mające miejsce w różnych regionach świata (destynacjach turystycznych), a wpływające na działalność przedsiębiorstw turystycznych w krajach emisji turystycznej. Współcześnie biznes turystyczny narażony jest na coraz częstsze zmiany wynikające z wymienionych uwarunkowań. Utrudnia to podejmowanie decyzji biznesowych, zwłaszcza w krótkim, średnim i długim hory-zoncie czasowym. Istotną dla podmiotów rynku turystycznego grupą zagadnień są kwestie prawne, związane ze zmianą systemu regulacji. Celem artykułu jest klasyﬁkacja czynników zewnętrznych (makrootoczenia) determinujących funkcjonowanie przedsiębiorstw turystycznych oraz próba oceny kierunków ich zmian na wybrane aspekty działalności przedsiębiorstwa w wymiarach operacyjnym, taktycznym i strategicznym.
Keywords: otoczenie przedsiębiorstwa; makrootoczenie; gospodarka turystyczna; biznes turystyczny