Application of Data Mining Methods and Techniques in an Enterprise : review of Chosen Practical Examples - Ziora, Leszek (Zastosowanie metod i technik data mining w przedsiębiorstwie. Przegląd wybranych przykładów praktycznych, 2007)
Celem artykułu jest prezentacja istoty data mining (drążenia danych) z ukazaniem jego czteroetapowego procesu oraz praktycznych przykładów zastosowań w przedsiębiorstwie. Ukazane zostały podstawowe zadania data mining, takie jak klasyfikacja, estymacja, predykcja, grupowanie, opis wraz z profilowaniem. Artykuł przedstawia również wybrane metody i techniki DM, takie jak drzewa decyzyjne, sztuczne sieci neuronowe, algorytmy genetyczne, wizualizacja danych. Praktyczne zastosowania DM zostały ukazane w takich dziedzinach, jak zarządzanie zasobami ludzkimi, finansowa analiza danych oraz handel detaliczny.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. Informatyka Ekonomiczna (10); 2007; nr 1150, s. 275-283