Farmers' Opinions about Expected Competitive Position of Polish Agriculture after Integration with the EU - Results of a Survey in the Żnin District in the Kujawsko-Pomorskie Province - Zawisza, Sławomir; Rochowiak, Ewa (Opinie rolników na temat konkurencyjności polskiego rolnictwa po integracji z Unią Europejską - wyniki badań sondażowych w powiecie Żnin w województwie kujawsko-pomorskim, 2006)
W artykule zaprezentowano wyniki badań przeprowadzonych we wrześniu i październiku 2004 r. wśród 84 rolników województwa kujawsko-pomorskiego. Badani rolnicy byli pełni obaw i często wyrażali pesymistyczne opinie na temat możliwości konkurencyjnych; ich sceptycyzm dotyczył jednak bardziej ich własnych gospodarstw niż polskiego rolnictwa na wspólnym rynku UE. Badani uważali, że polskie rolnictwo jest w stanie sprostać konkurencji innych krajów Unii Europejskiej. Takie postawy były wyrażane częściej przez osoby lepiej wykształcone. Wielu respondentów jednocześnie negatywnie oceniało udział Polski w międzynarodowym handlu artykułami rolnymi. Badani właściciele gospodarstw w większości bali się, że sami nie będą w stanie sprostać silnej konkurencji po wstąpieniu do UE. Największe obawy mieli rolnicy z gospodarstw o średniej powierzchni. Wielu badanych rolników obawiało się problemów ze zbytem swych produktów, zwłaszcza wobec konieczności konkurowania z farmerami UE oraz limitowania produkcji. Badani sceptycznie też oceniali możliwości powiększenia rynku zbytu po wstąpieniu do Unii, chociaż raczej nie obawiali się utraty swojej pozycji na rynku rolnym.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2006; nr 1118, t. 2, s. 540-545