Miasto w nowych realiach ze szczególnym uwzględnieniem bezpieczeństwa - Łuczyszyn, Andrzej; Papież, Patrycja (The city in new realities with particular emphasis on safety, 2025)
Uwidacznianie związków pomiędzy gospodarką przestrzenną a bezpieczeństwem należy do procesów wieloaspektowych, niejednorodnych i często o zabarwieniu ideologicznym. Trudności w formułowaniu wniosków, które wynikają z przeprowadzanych badań, są konsekwencją bardzo dynamicznych zmian gospodarczych, a tym samym kumulowania się zagrożeń nieprzewidywalnych. Przykładem może być funkcjonalność sztucznej inteligencji (AI) i wykorzystywany w tym celu system internetu czy innowacyjne rozwiązania w miastach w zakresie monitoringu, które z jednej strony zmierzają w kierunku większej funkcjonalności w zakresie poprawy bezpieczeństwa, z drugiej wchodzą w kolizję ze swobodą obywateli. Bez względu na dyskusję, jaka odbywa się w środowisku naukowców i praktyków, jest pewne, że zapewnianie wysokiego poziomu bezpieczeństwa to czynnik wzrostu i rozwoju społeczno-gospodarczego. We współczesnych realiach społeczno-gospodarczych jest to o tyle istotne, że ciężar ten spada na duże miasta, a według prognoz demograficznych siła i skala zagrożeń mogą stać się jeszcze większe chociażby w stosunku do zachodzących procesów urbanizacyjnych. W tych warunkach znaczenie geografii bezpieczeństwa w dużych ośrodkach miejskich wydaje się interesującym przedmiotem badań w kwestii m.in. jakości życia oraz określania stopnia kryminalizacji poszczególnych jego wycinków. Celem artykułu jest ukazanie zjawisk o charakterze kryminologicznym związanych z rozwojem ośrodków miejskich w szczególności w kontekście kształtowania się procesów urbanizacyjnych. Dla realizacji tak sformułowanego celu posłużono się głównie podejściem deskryptywnym z uwzględnieniem warunków, w jakich zachodzi proces zapewniania bezpieczeństwa, jak również wykorzystano elementy statystyki publicznej. Autorzy wskazują na pilną potrzebę ciągłego monitorowania zagrożeń nie tylko determinujących klasycznie rozumianą przestępczość, ale przede wszystkim zwracają uwagę na nowe zjawiska wynikające z szeroko rozumianej otwartości dużych ośrodków miejskich. Wartość poznawczą artykułu należy upatrywać przede wszystkim w identyfikacji nowych realiów społeczno-gospodarczych kształtujących rozwój dużych miast.
Biblioteka Regionalisty = Regional Journal, 2025, Nr 25, s. 124-132
Keywords: bezpieczeństwo; miasto; rozwój; security; city; development