Funkcjonowanie Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej „INVEST-PARK” w dobie pandemii COVID-19 - Hajduga, Piotr (Functioning of the Wałbrzych Special Economic Zone „INVEST-PARK” during the COVID-19 Pandemic, 2025)
Cel: Celem artykułu jest przedstawienie efektów funkcjonowania Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej „INVEST-PARK” w latach 2019-2023, tj. w okresie pandemii COVID-19, w kontekście istniejącej luki badawczej dotyczącej wpływu kryzysów gospodarczych na działalność specjalnych stref ekonomicznych (SSE) w Polsce. Metodyka: W badaniu wykorzystano metodę opisową oraz ilościową analizę danych zawartych w corocznych raportach publikowanych przez ministra właściwego do spraw gospodarki w ramach Informacji o realizacji ustawy o specjalnych strefach ekonomicznych. Przeanalizowano m.in. liczbę ważnych zezwoleń na prowadzenie działalności gospodarczej na terenie strefy wałbrzyskiej, wartość zrealizowanych inwestycji, a także utworzone miejsca pracy. Wyniki: Zgromadzone dane pozwoliły na ocenę funkcjonowania Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej „INVEST-PARK” w czasie pandemii COVID-19. Strefa wałbrzyska wykazywała ciągłość działania, wspierając rozwój przedsiębiorczości pomimo niekorzystnych warunków. Osiągnięte wskaźniki inwestycyjne oraz zatrudnieniowe wskazują na odporność i adaptacyjność strefy wobec globalnych zaburzeń gospodarczych. Implikacje i rekomendacje: Doświadczenia Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej „INVEST-PARK” mogą stanowić punkt odniesienia dla innych SSE w Polsce. Kluczowe jest zapewnienie mechanizmów szybkiego reagowania i utrzymania atrakcyjności inwestycyjnej nawet w warunkach kryzysowych. Rekomenduje się także dalsze badania nad długofalowym wpływem pandemii COVID-19 na strukturę inwestycji i zatrudnienia. Oryginalność/wartość: Artykuł wypełnia lukę badawczą w zakresie analizy skutków pandemii COVID-19 na funkcjonowanie Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej „INVEST-PARK”. Wartość opracowania wynika z jego aktualności, znaczenia praktycznego oraz analizy jednego z kluczowych instrumentów polityki regionalnej w Polsce.
Biblioteka Regionalisty = Regional Journal, 2025, Nr 25, s. 62-72
Keywords: specjalna strefa ekonomiczna; liczba ważnych zezwoleń; nakłady inwestycyjne; pandemia COVID-19; special economic zone; number of valid permits; investment expenditures; COVID-19 pandemic