Bariery i wyzwania w procesie organizacji wydarzeń edukacyjnych realizowanych przez organizację pozarządową - Łuczak, Kamila (Barriers and challenges in the process of organizing educational events by non-governmental organization, 2024)
Organizacja wydarzeń, takich jak konferencje, przez organizacje pozarządowe (NGO) jest złożonym przedsięwzięciem. Pojawia się wiele barier i wyzwań, które NGO muszą rozwiązać, aby odpowiednio zaplanować, a następnie zrealizować takie przedsięwzięcie. Celem rozdziału jest identyfikacja barier i wyzwań w procesie organizacji wydarzeń edukacyjnych przez wybraną organizację pozarządową. Badanie zostało przeprowadzone z wykorzystaniem studium przypadku, natomiast dane zostały zgromadzone poprzez indywidualny wywiad pogłębiony (IDI) z CEO wrocławskiego stowarzyszenia I DESIGN. Działania stowarzyszenia I DESIGN skierowane są do osób zainteresowanych projektowaniem doświadczeń użytkowników (ang. user experience design). Co roku stowarzyszenie organizuje ogólnopolską konferencję I DESIGN. Dochód z tej konferencji, uzyskany ze sprzedaży biletów, w całości zostaje przekazany wybranej fundacji. Wśród największych ograniczeń w organizacji wydarzeń wskazano rotację wolontariuszy, zróżnicowany poziom zaangażowania członków stowarzyszenia, pozyskiwanie sponsorów, a także uzyskanie finansowania od instytucji publicznych. W rozdziale zaprezentowano również metody rozwiązywania przedstawionych trudności stosowane przez stowarzyszenie I DESIGN.
Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2024, s. 79-95
Keywords: organizacja pozarządowa; NGO; wydarzenia edukacyjne; wyzwania; non-governmental organizations; educational events; challenges