Bariery i czynniki sukcesu we współpracy jednostek samorządu terytorialnego z organizacjami pozarządowymi. Analiza studium przypadku - Kyć, Grzegorz; Zema, Tomasz (Barriers and success factors of cooperation between local government units and non-governmental organizations. Case study analysis, 2024)
Współpraca jednostek samorządu terytorialnego z organizacjami pozarządowymi jest kluczowym elementem budowania silnych oraz odpowiedzialnych społeczności będących w stanie efektywnie zaspokajać rozmaite potrzeby społeczne. Współpraca ta stanowi jednak złożone zagadnienie, na które wpływają m.in. różnice w strukturach organizacyjnych, rozbieżne cele czy ograniczone zasoby. Celem niniejszego rozdziału było zidentyfikowanie głównych barier oraz czynników wpływających na relacje pomiędzy organizacjami pozarządowymi i jednostkami samorządowymi. Jako metody badawcze wykorzystano: korelację rang Spearmanna, analizę sentymentu oraz analizę QCA (ang. Qualitative Comparative Analysis), dzięki którym zidentyfikowano m.in. potrzebę bardziej regularnego i otwartego dialogu oraz głębszej współpracy przy ustalaniu wspólnych celów i mierników sukcesu. Niniejsze studium przypadku, będące wstępem do znacznie bardziej złożonego zagadnienia współpracy międzysektorowej, może być inspiracją do dalszych, bardziej szczegółowych badań ilościowych i jakościowych, prowadzonych w celu doskonalenia polityki społecznej.
Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2024, s. 64-78
Keywords: współpraca międzysektorowa; NGO; polityka społeczna; administracja publiczna; partnerstwo; analiza sentymentu; QCA; cross-sectoral cooperation; social policy; public administration; partnership; sentiment analysis