Działalność non profit w korporacjach – strategia zarządzania czy bezinteresowna pomoc? - Krahel, Maciej (Non-profit activities in corporations – management strategy or altruistic support?, 2024)
Działalność non profit prowadzona przez prywatne przedsiębiorstwa jest aktualnie powszechnym zjawiskiem. Jednakże wiele firm wykorzystuje takie działania w celu promocji własnej marki oraz zdobycia uznania wśród lokalnych społeczności. Prezentowany artykuł opisuje aspekty działań non profit podejmowanych przez prywatne przedsiębiorstwo o globalnym zasięgu działania. Celem rozdziału jest określenie przesłanek angażowania się korporacji w działalność non profit wraz z ustaleniem wynikających z tego korzyści. W szczególności zwrócono uwagę na uzyskiwane korzyści i sposoby wsparcia wydarzeń o charakterze non profit. Przedstawiono także zaangażowanie pracowników w tego typu inicjatywy. W artykule została wykorzystana metoda obserwacji niejawnej oraz analiza danych udostępnianych przez badaną firmę w mediach społecznościowych. Przedstawiony w artykule obszar został szeroko zidentyfikowany w literaturze, jednak nadal nie został dogłębnie zbadany pod względem praktyk stosowanych przez korporacje. Dlatego w prezentowanym artykule zostanie podjęta próba identyfikacji motywów działalności non profit prowadzonej przez korporacje.
Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2024, s. 51-63
Keywords: działalność charytatywna; działalność non-profit; strategie zarządzania; wizerunek firmy; charitable activities; non-profit activity; management strategies; corporate image