Doskonalenie procesów pozyskiwania finansowania przez organizacje pozarządowe - Greńczuk, Andrzej (Improving the processes of obtaining financing by non-governmental organizations, 2024)
Doskonalenie procesów pozyskiwania finansowania przez organizacje pozarządowe jest jednym z kluczowych zadań tych podmiotów. Pozwala to na poprawę ich sytuacji finansowej, ponieważ przekłada się na sprawniejsze działanie samej organizacji, a także na realizację podejmowanych projektów. Celem przeprowadzonych badań było przedstawienie propozycji doskonalenia procesów pozyskania finansowania przez organizacje pozarządowe w Polsce. Praca opiera się na systematycznym przeglądzie literatury, zastosowano również technikę obserwacji uczestniczącej, za pomocą której ustalono główne przyczyny problemów w zawieraniu współpracy i pozyskania finansowania. Za pomocą notacji procesowej (BPMN) oraz tablic decyzyjnych (DMN) wskazano możliwości poprawy realizacji procesu pozyskiwania źródeł finansowania.
Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2024, s. 35-50
Keywords: organizacja pozarządowa; doskonalenie procesów; pozyskiwanie finansowania; non-governmental organizations; NGO; process improvement; funding acquisition