Wzmacnianie świadomości ekologicznej w Polsce. Analiza wyników wdrażania programu Be.Eco - Chomicki, Adam (Raising environmental awareness in Poland: An analysis of the results of implementing the Be.Eco program, 2024)
Program Be.Eco realizowany przez Fundację Deloitte Polska oraz Fundację Digital University stanowi kompleksową propozycję edukacyjną skierowaną do nauczycieli, uczniów oraz szerokiej społeczności zainteresowanej tematyką ekologiczną i klimatyczną. Niniejszy rozdział w monografii analizuje cele, metody oraz wyniki programu, ukazując jego znaczenie w kształtowaniu świadomości ekologicznej w Polsce. W ramach programu oferowane są webinaria, warsztaty, konkursy i turnieje wiedzy, które wspierają edukację ekologiczną na różnych poziomach szkolnictwa. Przeprowadzono badanie obejmujące wywiad z organizatorem programu oraz analizę dokumentacji projektowej i danych statystycznych, aby ocenić efektywność programu i jego wpływ na uczestników.
Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2024, s. 11-21
Keywords: edukacja ekologiczna; zmiany klimatyczne; zrównoważony rozwój; environmental education; climate change; sustainable development