Fotokataliza i materiały kompozytowe TiO2/SiO2 w oczyszczaniu środowiska - Paroń, Oliwia (Photocatalysis and TiO2/SiO2 composite materials in environmental purification, 2024)
Cel: Celem artykułu jest omówienie znaczenia fotokatalizy oraz roli materiałów kompozytowych TiO₂/SiO₂ jako innowacyjnej metody oczyszczania środowiska, ze szczególnym uwzględnieniem eliminacji zanieczyszczeń wód i powietrza. Przedstawiono również konieczność poszukiwania skuteczniejszych rozwiązań w związku z ograniczeniami konwencjonalnych metod oczyszczania. Metodyka: Analiza opiera się na przeglądzie literatury dotyczącej fotokatalizy oraz właściwości tlenku tytanu (IV) i jego kompozytów z krzemionką. Szczególną uwagę poświęcono mechanizmom działania TiO₂, jego ograniczeniom oraz sposobom ich przezwyciężania przez modyfikacje strukturalne i chemiczne. Wyniki: Wykazano, że TiO₂, mimo swojej wysokiej skuteczności jako fotokatalizator, wykazuje pewne ograniczenia, takie jak niska aktywność w zakresie światła widzialnego oraz podatność na rekombinację nośników ładunku. Połączenie TiO₂ z SiO₂ prowadzi do poprawy właściwości katalitycznych, zwiększając efektywność procesu oczyszczania środowiska. Implikacje i rekomendacje: Zastosowanie kompozytów TiO₂/SiO₂ stanowi obiecującą alternatywę dla konwencjonalnych metod oczyszczania wód i powietrza. W przyszłości wskazane jest dalsze badanie tych materiałów, zwłaszcza pod kątem ich efektywności w warunkach rzeczywistych oraz możliwości zastosowania w praktycznych technologiach środowiskowych. Oryginalność/wartość: Artykuł podkreśla znaczenie innowacyjnych rozwiązań w dziedzinie fotokatalizy, ze szczególnym naciskiem na wykorzystanie materiałów kompozytowych TiO₂/SiO₂. Prezentowane podejście wskazuje na potencjał tych materiałów w walce z zanieczyszczeniem środowiska oraz ich przewagę nad konwencjonalnymi metodami oczyszczania.
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2024, Nr 40, s. 139-153