Bakteriofagi i ich potencjał w leczeniu infekcji oraz zwiększaniu bezpieczeństwa żywności - Milcarz, Agata (Bacteriophages and Their Potential in Treating Infections and Enhancing Food Safety, 2024)
Cel: Bakteriofagi, jako wirusy atakujące bakterie, stanowią obiecującą alternatywę w walce z nara-stającą opornością bakterii na antybiotyki. Celem pracy jest przedstawienie aktualnego stanu wiedzy na temat bakteriofagów, ich budowy, cykli życiowych oraz potencjalnych zastosowań w medycynie i przemyśle spożywczym. Metodyka: Przegląd literatury naukowej dotyczącej mechanizmów działania bakteriofagów, ich selekcji pod kątem zastosowań terapeutycznych oraz obecnych ograniczeń w ich wdrażaniu. Analizie poddano również dostępność bibliotek fagowych oraz wyzwania związane z opracowaniem standardów terapii fagowej. Wyniki: Bakteriofagi wykazują wysoką specyficzność wobec wybranych bakterii, co pozwala na ich precyzyjne zastosowanie w eliminacji patogenów. Jednak brak publicznych bibliotek fagowych oraz potrzeba opracowania kryteriów selekcji skutecznych fagów stanowią istotne bariery w rozwoju tej metody. Implikacje i rekomendacje: Dalsze badania nad terapią fagową powinny koncentrować się na optymalizacji metod izolacji, charakterystyki oraz oceny skuteczności bakteriofagów w warunkach klinicznych. Konieczne jest także rozwinięcie baz danych bakteriofagów, co zwiększyłoby dostępność i standaryzację terapii. Wartość: Praca podkreśla znaczenie bakteriofagów w nowoczesnej medycynie i biotechnologii oraz wskazuje na kluczowe kierunki przyszłych badań, które mogą przyczynić się do skutecznego wdrożenia terapii fagowej jako alternatywy dla antybiotyków.
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2024, Nr 40, s. 128-138