Piwa górnej i dolnej fermentacji jako naturalne źródło przeciwutleniaczy - Czempiel, Damian; Teleszko, Mirosława (Top- and bottom-fermented beers as a natural source of antioxidants, 2024)
Cel: Celem pracy było porównanie wybranych gatunków piw górnej i dolnej fermentacji pod względem ogólnej zawartości związków fenolowych i potencjału przeciwutleniającego. Metodyka: Oznaczenie fenoli przeprowadzono metodą Folina-Ciocâlteu. Aktywność antyoksydacyjną oceniono przez określenie stopnia zdolności przeciwutleniaczy zawartych w piwie do zmiatania kationorodnika ABTS oraz metodą oznaczania zdolności do redukcji jonów żelaza (FRAP). Wyniki: Wykazano silną dodatnią korelację między zawartością fenoli ogółem a aktywnością przeciw-utleniającą piw. Wraz ze wzrostem zawartości ekstraktu w brzeczce podstawowej wzrastała zawartość tych związków i aktywność przeciwutleniająca w analizowanych napojach. Rodzaj fermentacji nie wpłynął istotnie na badane parametry, w przeciwieństwie do barwy piwa, wynikającej z zastosowanych w jego produkcji słodów (piwa ciemne / piwa jasne). Implikacje i rekomendacje: Aspektem wartym dalszego rozpoznania jest wpływ dodatku ekstraktów roślinnych na możliwość kształtowania potencjału bioaktywnego piwa. Oryginalność/wartość: Wykazano, że piwo jest napojem wykazującym właściwości antyoksydacyjne i może być źródłem związków fenolowych.
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2024, Nr 40, s. 32-42