Makroekonomiczna neoklasyczna funkcja produkcji. Tom 2. Ewolucja – kontrowersje – zastosowania - Czaja, Stanisław (Macroeconomic Neoclassical Production Function. Evolution – Controversies – Applications, 2024)
[Opracowanie jest drugą częścią dwutomowej pracy poświęconej modelowi makroekonomicznej funkcji produkcji, który należy do najpopularniejszych koncepcji współczesnej myśli ekonomicznej. Przedstawiona Czytelnikowi monografia dotyczy trzech aspektów, a mianowicie: ewolucji samego modelu, pojawiających się wokół niego kontrowersji oraz prezentacji niektórych zastosowań praktycznych. Tym samym stanowi uzupełnienie dotychczasowych rozważań nad genezą i istotą modelu makroekonomicznej funkcji produkcji, jego założeniami i klasami zamieszczonymi w tomie pierwszym z 2020 roku pt. „Makroekonomiczna neoklasyczna funkcja produkcji. Tom 1. Geneza, istota, założenia, klasy”.] z zapowiedzi
s. 154
Keywords: model funkcji produkcji; neoklasyczna makroekonomiczna funkcja produkcji; energetyczna funkcja produkcji; funkcja produkcji Cobba-Douglasa