OLAP-basierte analysewerkzeuge für KMU als grundlage für die verwendung unscharfer daten im management - Kluge, Paul-Dieter; Orzeszko, Paweł (Narzędzia analityczne dla MSP bazujące na technologii OLAP jako podstawa wykorzystania danych niepewnych w zarządzaniu, 2006)
Artykuł porusza zagadnienie związane z nowymi możliwościami praktycznego uwzględnienia niepewności danych w przedsiębiorstwach średniej wielkości. Odnoszą się one ze strony ekonomiki przedsiębiorstwa do konieczności bodowy systemu zarządzania ryzykiem, a ze strony organizacji danych do dostępności archiwum danych zakładowych (np. w wyniku wdrożenia systemu ERP), łącznie z wykorzystaniem korzystnych cenowo narzędzi analitycznych. Wykorzystanie tych możliwości zostało przedstawione na przykładzie małego przedsiębiorstwa produkcyjno-handlowego.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2006; nr 1136, s. 170-179