A business scenario for learning analytics data warehousing - Al-Sqour, Moh'd; Matouk, Kamal (Biznesowy scenariusz wykorzystywania narzędzi analitycznych w hurtowni danych, 2006)
Autorzy przedstawiają biznesowy scenariusz wykorzystania najbardziej znanych narzędzi analitycznych w hurtowni danych. Efektywny system analizy wiedzy, zdaniem autorow, musi się opierać na hurtowni danych. Artykuł składa się z dwoch części, w pierwszej został zaprezentowany biznesowy system analityczny (BAS) i jego wspołpraca z analitycznym systemem OLAP. W drugiej natomiast zademonstrowano najważniejsze zalety, ktore można osiągnąć przy użyciu tych technologii.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2006; nr 1134, s. 295-303