Perception of Entrepreneurship and Its Conditioning - Koreleski, Dariusz (Percepcja przedsiębiorczości i jej uwarunkowania, 2006)
Artykuł przedstawia kwestię postrzegania przedsiębiorczości oraz uwarunkowania z nią związane. Wskazuje na istotę zagadnienia percepcji oraz pojmowania przedsiębiorczości. Autor zaprezentował siedem uniwersalnych zasad Leonarda da Vinci w odniesieniu do zjawiska, a raczej procesu przedsiębiorczości. Ukazano ten proces w ujęciu analitycznym, prezentując inne towarzyszące mu procesy. Przedstawiono różnorodne uwarunkowania i mechanizmy wpływające na postrzeganie i kształtowanie się postaw przedsiębiorczych.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2006; nr 1118, t. 1, s. 455-460