Prognozowanie Value-at-Risk dla portfeli inwestycyjnych - Tomczak, Jakub; Nehrebecka, Natalia (Value-at-Risk Forecasting for Investment Portfolios, 2025)
Cel: Celem artykułu jest wskazanie metody szacowania Value-at-Risk, która generuje najdokładniejsze prognozy w przypadku portfeli inwestycyjnych. W pracy przyjmuje się, że dokładność prognoz Value-at-Risk mierzona jest za pomocą testów Kupca i Christoffersena. Dodatkowo zbadano również, jaki jest wpływ konstrukcji danego portfela na jego podatność na ryzyko. Metodyka: Badanie przeprowadzono, wykorzystując dane dotyczące indeksów giełdowych pobranych ze strony Stooq.com. Do oszacowania Value-at-Risk wykorzystana została metoda symulacji historycz-nej oraz dwa modele GARCH(1,1) z różnymi rozkładami teoretycznymi. Dodatkowo wyniki zostały poddane walidacji i weryfikacji z uwzględnieniem zdarzeń, takich jak brexit, pandemia COVID-19 czy atak Rosji na Ukrainę. Wyniki: Najdokładniejsze prognozy Value-at-Risk otrzymano za pomocą modelu GARCH(1,1) z rozkładem skośnym t-Studenta, ponadto w praktycznie każdym przypadku modele GARCH generowały dokładniejsze prognozy niż symulacja historyczna. Implikacje i rekomendacje: Aktywa oraz portfele inwestycyjne często narażone są na straty spowodowane wzrostem ryzyka rynkowego w okresach dużych zmian na rynkach finansowych. Prognozowanie VaR jest jednym z kluczowych narzędzi używanych w analizie ryzyka finansowego, szczególnie w kontekście portfeli inwestycyjnych. Inwestorzy powinni łączyć VaR z innymi narzędziami analitycznymi oraz regularnie testować i aktualizować modele w zależności od zmieniających się warunków rynkowych. Oryginalność/wartość: Zagadnienie to jest istotne z perspektywy problemu zarządzania ryzykiem przez banki i inne instytucje finansowe. Nie ma obecnie zalecanej metody szacowania Value-at-Risk, która byłaby standardem w branży, dlatego została podjęta próba opracowywania i testowania podejścia w obrębie sposobów wyznaczania wartości zagrożonej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2025; vol. 69, nr 1, s. 118-137
Keywords: Value-at-Risk; model GARCH; portfele inwestycyjne; ryzyko rynkowe; GARCH models; investment portfolio; market risk