Gra o regiony 2024. Wybory do sejmików województw w Polsce [całość] - Alberski, Robert. Redakcja; Cichosz, Marzena. Redakcja; Szczepański, Dominik. Redakcja (Wydawnictwo Naukowe Akademii Nauk Stosowanych Angelusa Silesiusa, 2025)
Prezentowaną publikację dotyczącą rywalizacji politycznej na poziomie polskich regionów przygotował 24-osobowy zespół badawczy reprezentujący największe ośrodki akademickie w Polsce. Książka składa się z 19 rozdziałów poświęconych analizom sytuacji w poszczególnych województwach Polski. Każdy z autorów – w oparciu o zbliżoną strukturę – prześledził i omówił sytuację panującą w sejmikach w kadencji 2018-2024, a także przebieg kampanii wyborczej w 2024 r., uwzględniając regionalne zróżnicowanie, przedstawił najważniejsze postulaty programowe, dokonał analizy polityki kadrowej partii i komitetów wyborczych, a następnie omówił wyniki wyborów i wskazał na ich konsekwencje polityczne. Pojawiające się odstępstwa od reguł przyjętych w artykułach podyktowane były lokalną specyfiką analizowanych województw, rolą lokalnych struktur partii i komitetów wyborczych, zróżnicowanym poziomem rywalizacji politycznej, a także indywidualnym podejściem badaczy do omawianej problematyki, wynikającym z zainteresowań naukowych autorów.
Alberski R., Cichosz M., Szczepański D. (red.), Gra o regiony 2024. Wybory do sejmików województw w Polsce, Wałbrzych 2025
Keywords: sejmiki województw; komitety wyborcze; system wyborczy; indeks proporcjonalności; indeks rywalizacyjności; indeks efektywnej liczby partii