Ograniczenie luki VAT w Polsce w latach 2016-2022. Przyczyny - środki - dalsze perspektywy - Sarnowski, Jan; Selera, Paweł (Wydawnictwo Naukowe Akademii Nauk Stosowanych Angelusa Silesiusa, 2025)
Cele monografii stanowią zbadanie i ocena skuteczności działań legislacyjnych, administracyjnych oraz technologicznych podjętych w Polsce w latach 2016-2022 ukierunkowanych na redukcję luki VAT. Analiza ma również na celu określenie dalszych perspektyw zmniejszania luki podatkowej poprzez usprawnienie systemu podatkowego oraz zwalczanie oszustw podatkowych. Głównym problemem badawczym pracy jest próba odpowiedzi na pytanie: w jaki sposób wdrożone w latach 2016–2022 reformy w obszarze polityki podatkowej oraz administracji skarbowej wpłynęły na zmniejszenie luki VAT w Polsce? Problem ten koncentruje się na ocenie efektywności wprowadzonych reform, identyfikacji narzędzi, które miały największy wpływ na redukcję luki, oraz na zrozumieniu przyczyn skuteczności lub nieskuteczności tych działań. Autorzy stawiają następującą hipotezę badawczą: reformy legislacyjne, administracyjne oraz technologiczne wdrożone w Polsce w latach 2016-2022 skutecznie przyczyniły się do ograniczenia luki VAT, w szczególności poprzez poprawę mechanizmów kontroli, automatyzację rozliczeń oraz intensyfikację działań prewencyjnych podjętych wobec oszustów podatkowych.
Keywords: luka VAT; Eurofisc; fakturowanie krzyżowe; mechanizm podzielonej płatności; Jednolity Plik Kontrolny; karuzela podatkowa