Ocena porównawcza wartości diagnostycznej przezczaszkowego badania ultrasonograficznego oraz badania rezonansu magnetycznego w rozpoznawaniu malformacji typu Chiari oraz jamistości rdzenia kręgowego u psów rasy Cavalier King Charles Spaniel - Hebel Mateusz (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2025)
Praca koncentruje się na ocenie przydatności ultrasonografii przezczaszkowej (USG) w diagnostyce zespołu typu Chiari (CM) i jamistości rdzenia kręgowego (SM) u psów rasy Cavalier King Charles Spaniel (CKCS), ze szczególnym uwzględnieniem analizy wskaźnika oporu naczyniowego (RI) tętnicy podstawnej mózgu.
Keywords: pies; malformacja typu Chiari; jamistość rdzenia kręgowego; USG; rezonans magnetyczny